top of page

De Côte d'Opale: Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez

 

Vijf minuten voorbij Calais gaat het Frans-Vlaamse polderlandschap plots glooien en kom je terecht in een kuststreek vol woeste kliffen, eindeloze duinen, adembenemende stranden en pittoreske vissersdorpjes: dat is de Côte d'Opale! Langs de slingerende kustweg tussen Calais en Boulogne-sur-Mer kom je in het land van Les 2 Caps: twee kliffen die oprijzen boven het smalste deel van het Kanaal. Cap Blanc Nez is de spectaculairste: de 133 meter hoge krijtrotsen zijn geologisch identiek aan de White Cliffs of Dover, een goeie 30 km aan de overkant. Bij helder weer kan je Engeland zien liggen. 

 

Cap Gris Nez ligt een kilometer of tien meer zuidwaarts. Beide strategische kliffen zijn bezaaid met brokkelige bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Vlak bij Cap Gris Nez is zo'n gigantische bunker (tussen Audinghen en Audresselles) omgebouwd tot legermuseum. Wie nog meer oorlogsverhalen wil, kan in Ambleteuse ook het Museum 39-45 bezoeken. Verder landinwaarts, in Mimoyecques en Eperlecques, liggen bovendien oude lanceerbasissen van V2- en V3-raketten, gebruikt voor de Blitz op Londen.

 

Wissant, Audresselles en Ambleteuse

Wissant ligt tussen de twee Caps. Hier vertrekken vier grote bewegwijzerde wandelpaden, van 19 tot 27 km lang. De circuits Entre les Monts en Le Mont de Couple zijn ook geschikt voor mountainbikers. Vogelliefhebbers zullen smullen van het veel kortere 'Sentier du Fartz', dat rond een meer loopt langs een vijftal vogelhutten. Je kan ook gewoon over het strand richting de kliffen lopen. Voor de Cap Blanc Nez moet je dan wel op de getijden letten.

 

In het authentieke vissersdorp Audresselles kan je de sfeer van weleer opsnuiven. Je vindt er leuke restaurantjes en vissershuisjes. De Flobarts, de visserssloepen, zijn een attractie op zich. Elke dag voeren ze verse zeevis aan, die aan verschillende stands te koop wordt aan aangeboden..

 

De badplaats Ambleteuse, met een mooi zandstrand, ligt aan de monding van de Slack ten noorden van een indrukwekkend duinengebied (les Dunes du Slack). Het strand wordt gedomineerd door het Fort dat in de 17de eeuw gebouwd door Vauban.  Het is het enige in zijn soort dat bewaard is gebleven.

Wimereux en Boulogne-sur-mer

Wimereux baadt in een heel andere sfeer. Het stadje ademt een vervlogen Belle Epoque-klasse uit, met zijn oude gerestaureerde villa's in Anglo-Normandische stijl, en het strand is schitterend. Hier kan je een spectaculair bewegwijzerd wandelpad volgen. Het Sentier de la Baie Saint Jean begint aan de brug over de Wimereux (aan de monding) en klimt dan snel de kliffen op, met een bijzonder spectaculair uitzicht. Daarna volg je een schijnbaar eindeloos kronkelend duinenpad, vol unieke vegetatie en zeldzame vogels. En het wordt nog spectaculairder: aan de monding van het riviertje de Slack kom je op een enorme kiezelvlakte terecht, het estuarium, terwijl voor je het Fort van Ambleteuse oprijst. Ooit was het een militair fort, vandaag is het een centrum voor zeebescherming. Dit is een heel sfeervolle plek, vooral een aanrader bij hondenweer, wanneer de zee genadeloos tegen het fort beukt.
Wimereux biedt een brede waaier aan ontspanningsmogelijkheden zoals watersporten, vissen op zee, strandvermaak, 18-holes golf, ritjes te paard, cultuuruitstappen., brocantemarkten ... .

 

Boulogne-sur-Mer is hoofdstad van de Côte d'Opale. Aan zee ligt de bruisende vissershaven, met als topattractie Nausicaa, een reusachtig aquarium en zeecentrum, zeker de moeite waard.  Hoger gelegen, kom je aan de poorten van de ommuurde stad. Dit is het oude Boulogne, een oase van rust. Deze vesting werd gesticht door de Graven van Boulogne (waar  Godfried van Bouillon van afkomstig was) en is een bijzonder pittoresk plekje, zo goed als autovrij, vol wijnbars, bistrots, restaurantjes en pubs. De basiliek is spectaculair,  het kasteelmuseum heeft een verrassende collectie kunst uit Oceanië.

Vakantiehuizen

De vakantiehuizen van OpaleVacances zijn optimaal gesitueerd als uitvalsbasis voor tal van buitenactiviteiten. Of je nu gewoon rustig wilt genieten in de tuin, spelen en luieren aan het strand, of je verkiest echt actief aan buitenbeleving te doen; steeds bevind je je in een droomdecor: wandelen, fietsen, mountainbiken, kitesurfen, kayak, zeilen, surfen, strandzeilen, paardrijden, golf, tennis, vissen,… ; alles ligt binnen handbereik! Verschillende van onze vakantiewoningen beschikken over een eigen jeu de boules-terrein.. Ambiance verzekerd..! 

In het hinterland, de Boulonnais, ga je langs slingerende weggetjes, en op ontdekkingstocht. Gekenmerkt door meidoornhaagjes die de weilanden omzomen, is de Boulonnais een paradijs voor de natuurliefhebber. Zowel de wandelaar, de fietser als de paardenliefhebber vindt er tal van uitgestippelde routes.

 

Cultuurhistorisch heeft dit gebied alles meegemaakt. Voor Caesar, Napoleon en Hitler lag hier de springplank naar Engeland. Aan de kust getuigen allerlei versterkingen - van oude forten tot de betonnen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog- van dit woelige verleden. Landinwaarts vind je vele versterkte hoeves en kastelen.

Fruits de mer...

Genieten kan uiteraard ook op culinair vlak: de regionale keuken is gevarieerd en is gespecialiseerd in visgerechten. Ook kent de streek een grote verscheidenheid aan lokale kazen en niet te vergeten een aantal streekbieren ..!
Actievelingen kunnen bij laagtij mosselen gaan plukken aan de baai van La Pointe aux Oies! ’s Morgens vroeg de sfeer opsnuiven en verse vis kopen bij de vissers in de haven van Boulogne-sur-mer, of in Audresselles, kan natuurlijk ook… En dan maar lekker kokerellen! Pure verwennerij zijn de vele restaurantjes waar je een superverse plateau de fruits de mer kan bestellen..
Keuze te over..!

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
bottom of page